Miss B & Teenage Ervaringen GirlzT@lk!/Nieuwe Topics

Teenage T@lk with Miss B.|Op jezelf wonen A Piece of Cake?!?|Let’s T@lk & Tips (*The English version will be online later).

 

picsart_10-15-02-11-41

 

picsart_10-13-06-56-01

 

“Als ik 18 ben dan ga ik het huis uit!”

Dat heb je vast net als ik je vriendinnen  weleens horen zeggen. Of maybe heb je zelf daar weleens aan gedacht of heb je dat ook weleens gezegd tegen je ouders toen je boos omdat je bijvoorbeeld geen toestemming hebt gekregen om iets leuks te gaan doen met je vriendinnen. Of maybe staat jij binnenkort zelf op het punt om zo’n beslissing te nemen. Wat ook de reden is het is niet raar dat je deze behoefte hebt. Je wordt nu eenmaal volwassen. Niks mis mee! At some point… is het inderdaad op een gegeven moment tijd om op eigen benen te staan. Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan! Hoe kun je dat het beste doen?

Op jezelf wonen is leuk en het is spannend maar goed hoe kun je jezelf het beste voorbereiden? Daarover wil ik het met jullie hebben. Als tiener denk je daar niet aan.

So Let’s Talk! Ik heb een paar tips voor je.

Het is leuk om een reis te plannen maar voordat je in het vliegtuig zit moet je toch een aantal dingen regelen. Bijvoorbeeld: Je kunt wel het geld hebben voor de ticket maar het is ook smart om geld om zak te hebben nietwaar?  Precies dat dacht ik nou ook. Alleen maar kijk shoppen op vakantie is nou niet precies wat je voorzelf zou willen. Precies! Dat dacht ik al. Lol!

Dus voor je op vakantie gaat heb je dus een aantal dingen dat  eerst ook goed geregeld moeten worden. En zo is het eigenlijk ook met het op jezelf wonen je zult een aantal dingen moeten regelen. Bijvoorbeeld: Neem een bijbaantje. (Als je dat nog niet hebt). Daarmee kun je alvast wat sparen.  Zonder geld kun je nu immers niets. Neem je tijd om zeker 2 a 3 jaar te sparen. En een vaste inkomen is heel belangrijk anders kun je niet een kamer huren je moet een vast inkomen hebben waarop je kunt rekenen. Of course als je op kamers gaat in een studentenflat bijvoorbeeld zoals in Amerika is het een beetje anders.

Some Things To Think About°

Bedenk voor jezelf waar naar je eigenlijk op zoek bent. Een studio, kamer of toch een huisje. Voor het laatste een huisje is het handig om jezelf in te schrijven. voor een woonpas. Het duurt namelijk wel een paar jaartjes voordat je een huisje krijgt.

Het is belangrijk om een plan te maken .

“Een wijze persoon maakt een plan.” Halsoverkop op jezelf wonen zal niet echt slim zijn. Hoe graag je ook sta te springen om op jezelf te wonen. Er zijn toch een paar belanrijkge zaken die je moet weten voordat je deze big step neemt.

Ask Yourself°

Naast praktische dingen moet je ook even met jezelf om de tafel zitten. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Waarom wil ik op mezelf wonen?
  • Ben ik klaar om op mezelf te wonen?
  • En wat is het  nou precies wat mij het meeste aantrekt om op mezelf te wonen?
  • En ben ik financieel stabiel genoeg om op mezelf te wonen?
  • En kan ik deze verantwoordelijkheid eigenlijk wel aan?
  • Ben ik realitsch met de verwachtingen dat ik heb?
  • En ben ik voldoende op de hoogte van wat er allemaal bij komt kijken?

Het zijn toch dingen dat handig is om er over na te denken. Het is belangrijk want soms kun je alleen kijken naar de leuke kanten. Een eigen huisje hebben, de baas kunnen zijn in je eigen huis sounds cool! Of bijvoorbeeld thuis komen wanneer je wilt? En het allerleukste je huis inrichten naar je eigen smaak zonder te moeten overleggen. Vriendinnen die je dan elke weekend bij je kan laten komen logeren zonder dat je toestemming van je ouders nodig hebt. Sounds great, Right? Maar toch is dit niet de beste reden om ervoor te kiezen om op jezelf te wonen. Het klinkt geweldig maar het moet  zeker niet onderschat worden.

Weet je niet dat je er klaar voor bent? Test jezelf!

Okay een eigen huis heb je niet om te testen maar je eigen kamer heb je wel! Lukt het je om je kamer netjes te houden? Probeer dat maar eens uit. Een huis heeft immers meer om te onderhouden dan een slaapkamer.

●●●●●●

En hoe ga je om met het zakgeld of met het geld dat je verdiend met je bijbaantje? Spaar je of vindt je dat wel moeilijk? Of geef je lekker alles meteen uit?

●●●●●●

Probeer een maand rond te komen zonder dat je mee met je ouders eet. Deze test kun je natuurlijk alleen doen als je een bijbaantje hebt. Test jezelf en kijk of het lukt om een hele maand voor jezelf te zorgen. Klinkt eng maar zo kun je wel achterkomen of je het aankunt en of je eigenlijk met je geld kan omgaan. Raakt je geld op eerder op? Geen paniek! Gelukkig is het alleen maar een test en kun je weer lekker mee eten met je ouders!

●●●●●●

Kook voor jezelf. Yes! I know het is moeilijk maar zo ontdek je wel je kook skillz.  Want wanneer je op jezelf woont is het handig als je voor jezelf kun koken. Begin met simpele dingen sta bijvoorbeeld vaker met je ouders in de keuken. Zo bereid je jezelf voor om voor jezelf te koken.  En kun je op deze manier ontdekken of het je gaat redden op jezelf. Alleen maar fastfood eten zal op ten duur vervelen. En het kost geld als je elke dag een menu moet kopen. Tel maar op hoeveel je per week  uitgeeft of een hele maand!

Weet je al wat de vaste lasten zullen zijn dat je maandelijks moet uit geven? Let me tell you.

 

Huur

Dat is het number one. Zonder huis staat je op straat dus je moet dat elke maand opnieuw kunnen betalen.

Elektriciteit

 Soms betaal je als je bijvoorbeeld op kamer gaat of in een studio alles meestal inclusief dat scheelt. Maar soms moet je het apart betalen. En ook dat kost geld.

Internet en TV/Telefoon

Ook dat moet je betalen. Gelukkig is het vast tarief maar je telefoon moet je rekening houden dat weleens was extra’s  moet betalen als je boven de maandelijkse tarief zit.

Verzekeringen

Dat is heel belangrijk je moet verzekerd zijn. Dat hoef ik je zeker niet te vertellen. Een bezoek aan de dokter is niet gratis.

Inboedel verzekering dat heb je ook nodig want stel dat je huuiss in brand staat ? Het zal zijn als je spullen verzekerd zijn,.

Openbaar vervoer/scooter/auto

Dat kost allemaal geld. Benzine is nodig om naar school of je werk te gaan. En openbaar vervoer is ook niet gratis. Je moet toch een bepaalde potje samenstellen om voor de hele maand zonder zorgen te kunnen reizen.

Boodschappen

En dan komt het boodschappen en spulletjes die je nodig hebt voor persoonlijk gebruik. Dat kost ook geld.

Een appeltje voor de dorst

En tot slot heb je ook nog eens een klein bedrag dat je op zij moet zetten voor noodgevallen. Je kunt nu eenmaal met onverwachte kosten te maken krijgen. Bijvoorbeeld je band is lek en je moet bijvoorbeeld het kunnen laten vervangen dat kost geld. Of je bent vergeten uit te checken en je verliest grotendeels van ej geld. Of wat dacht je van extra kosten die zelf moet betalen van de verzekering. Eigen risico wordt dat weleens genoemd. Soms moet je dan zelf betalen om je medicijnen te kunnen krijgen.

En het zou kunnen dat ik een paar puntje vergeten bent maar dit zijn ongeveer de vaste lasten die je maandelijks zelf moet kunnen betalen.

Sharing is Caring, Right?

Het is niet om je af te schrikken maar om je voor te bereiden. Sharing is Caring, right? En dan heb je ook nog dat je aan het einde van het jaar soms ligt aan je verbruik extra moet betalen jaarnota van het energiemaatschappij die komt ook in de brievenbus en soms krijg je wat terug als je niet veel verbruikt maar soms moet je ook terug betalen en dat komt dan boven op je maandelijkse lasten.  En in mei moet je soms stookkosten moet betalen voor de verwarming en waterschap moet je ook 1 keer paar betalen. Ook dat kost soms wel eens wat. (Of course verschilt dit per land maar in Nederland zijn dit de kosten die je moet kunnen betalen.)

Dus ja wonen op jezelf is leuk maar je moet goed voor bereid zijn! Anders ben je in de kortste keren in schulden en zit je weer bij je ouders. En dat is niet wat je voor jezelf zou willen nietwaar?

Dus ja 18 en zo snel mogelijk op jezelf is okey! Maar je moet wel weten waar je aan begint. Als je het geluk hebt dat je ouders dat allemaal voor je willen betalen is leuk maar dan ben je niet echt op jezelf. Op jezelf is dat je helemaal alleen voor jezelf kunt zorgen. En het niet eerlijk om onze ouders dubbele kosten te geven nietwaar?

Dus maak een plan en bereid jezelf goed voor.

Vroeg of laat breekt de grote dag aan maar je moet ready zijn. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad.

Is het niet heerlijk als je zonder enige zorgen  in het vliegtuig kunt stappen en goed voorbereid op reis kunt gaan?

Zou je dat ook niet voor jezelf willen op het moment dat je op jezelf gaat wonen?

 

Just Think About It…

See you Soon in another:

Teenage Expierences with Miss B.

 

picsart_10-03-12-04-54

 

 

8 thoughts on “Teenage T@lk with Miss B.|Op jezelf wonen A Piece of Cake?!?|Let’s T@lk & Tips (*The English version will be online later).

  1. Dit vind ik echt een hele handige en zeker slimme post . Alles heb je heel goed uitgelegd en je tips zijn ook goed 👌👌😘😘❤😵

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s